Praxis Oudenbosch is sinds januari 2019 sponsor van Graag Gedaan.

https://www.praxis.nl/store/Oudenbosch


 

Met een Aziatische riksja door Klein-Rome

OUDENBOSCH - De wind door je haren en de zon op je bol. Veel ouderen koesteren dat gevoel uit de tijd dat ze nog konden fietsen. Gaat dat niet meer, dan raken oudere mensen aan huis gekluisterd en blijft het bij die die herinnering. In Halderberge komt Surplus Welzijn met een oplossing: een riksja fiets.

'Fietsen alle jaren' is een initiatief van de fietsersbond. Zij brengen landelijk de riksja's onder de aandacht van zorginstellingen en gemeenten. De Aziatische fiets biedt plaats aan de twee passagiers. Ook de 'fiets-chauffeur' krijgt een duwtje in de rug: het zijn e-bikes waar zij de mensen mee vervoeren

Ervaringen delen

Marian Hogerwaard van Surplus vindt ook de band tussen fietser en zijn 'vrachtje' belangrijk is. ,,Door onderweg samen ervaringen te delen bijvoorbeeld door langs plekjes te rijden, waar passagiers vroeger gewoond en gewerkt hebben, komen er vast mooie herinneringen boven. Zo ontstaan mooie gesprekken en krijgen de oudere bewoners het buitengevoel weer te pakken.''


Weinig buiten

De riksja is voor ouderen, maar ook voor mensen, die minder mobiel zijn en wellicht weinig buiten komen. De riksja-berijders krijgen tevoren een training om met de fiets met elektrische trapondersteuning overweg te kunnen. 

Rondleiden

Hoogerwaard: ,,Tot nog toe hebben we één fietser, die op vrijwillige basis de mensen wil rondleiden. Maar pas op woensdagavond 28 maart hopen we mensen te werven.'' 

Surplus en de gemeente houden dan een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis aan de Parklaan. De inloop is van 19.30 tot 21.00 uur. Opgeven kan tevoren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0165-313100.

Beurtelings

De fiets kost zo'n 8500 euro en wordt gefinancierd door het Rabobank coöperatiefonds. Na Breda is Halderberge de tweede gemeente die de driewieler aanschaft. De fiets wordt beurtelings bij de vijf steunpunten van Surplus in de gemeente gestald.

Moeder

Mark van Banning is werkzaam bij de gemeente Halderberge, hij is ook een van de ambassadeurs in de vijf dorpen. Hij maakte voor zijn moeder al eens gebruik van de Bredase riksja. 

,,Ik vroeg haar of ze mee ging een rondje te fietsen in de buurt. Ze vond het maar een flauwe grap, ze heeft moeite met lopen en fietsen kan ze wel vergeten. Nu ze ook haar auto heeft weg gedaan, is ze beperkt in haar mogelijkheden. Gelukkig ging ze overstag en samen maakten we een heerlijk ritje door de stad. Het zit comfortabel, is veilig en ik raakte als fietser door de e-bike ook niet buiten adem. Eigenlijk wordt de riksja ook aangedreven door de verhalen, die erop verteld worden.''

Zie verder: http://fietsenallejaren.nl/halderberge/


 

  • Wat u moet weten

Ieder mens heeft wel eens problemen. Vaak lossen mensen die zelf op, samen met partner, ouders, kinderen, familie, vrienden, kennissen, buren of instanties. Maar soms lukt dat niet. Dan kan het uitkomst bieden om met een deskundige buitenstaander te praten. Iemand die is opgeleid om te helpen bij problemen, die goed de weg kent in de samenleving en die bovendien geheimhoudingsplicht heeft: de maatschappelijk werker.

Maatschappelijk werk wordt uitgevoerd door Surplus Welzijn. 

 


Aantal inwoners op 1 januari 2023

In de tabel vindt u het inwoneraantal per kern in de gemeente Halderberge.

Kern Totaal
Bosschenhoofd 2549
Hoeven 6855
Oud Gastel 7402
Oudenbosch 13033
Stampersgat 1202
Totaal 31041

 

Oppervlakte

 

De gemeente Halderberge heeft een oppervlakte van circa 7.500 hectare en bestaat uit de kernen Bosschenhoofd, Hoeven, Oud Gastel, Oudenbosch en Stampersgat.

       
       
       
       
       
       
       

Subcategorieën

Nieuws